fbpx

Sunde tænder hele livet

Vil du gerne booke tid til en undersøgelse, eller har du spørgsmål til vores behandlinger, er du altid velkommen til at kontakte os

Vi glæder os til at give dig vores bedste behandling

Ring 86 21 79 00

… eller indtast telefonnummer og vi kontakter dig hurtigst muligt

Undgå tandpasta med Titaniumdioxid for din sundheds skyld

Undgå Titaniumdioxid

I vores stræben efter en sund og strålende smil glemmer vi nogle gange at tjekke, hvad der egentlig er i vores tandpasta. En ingrediens, som er blevet genstand for bekymring og kontrovers, er titaniumdioxid (E171). Dette stof har længe været anvendt i en række produkter, inklusive tandpasta. Men ny forskning og regulering fra EU har rejst spørgsmål ved dets sikkerhed. Det er derfor på tide at tænke over, om du bør undgå tandpasta med denne ingrediens. 

Hvis du er i tvivl om, hvad du bør vælge i stedet, er du altid velkommen til at spørge din tandlæge/tandplejer hos Lindberg tand.

Hvorfor er titaniumdioxid et problem?

Titaniumdioxid har været anvendt som et hvidt farvestof i en bred vifte af fødevarer og plejeprodukter, herunder tandpasta, læbestifter, slik, tyggegummi og endda medicin. Det er populært på grund af dets evne til at skabe en lys og hvid farve uden at blive påvirket af sollys eller ilt. Men den seneste forskning antyder, at dette stof ikke er så uskadeligt, som det engang blev betragtet.

EU-regulering og mistanke om kræftfremkaldelse

Studier viser, at titaniumdioxid kan ophobes i kroppen og potentielt skade vores arvemateriale, når det indtages gennem kosten. EU Kommissionen har reageret på disse bekymringer og forbudt brugen af stoffet i mad og drikke siden maj 2021.

Derudover har EU klassificeret titaniumdioxid som mistænkt for at være kræftfremkaldende ved indånding, selvom denne klassifikation blev fjernet i november 2022.

Patient i tandlægestolen hos Jacob Lindberg Tanlægeklinik, Risskov v. Aarhus

Hvad siger forskningen om titaniumdioxid?

Europas fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) har undersøgt den seneste forskning om titaniumdioxid og konkluderer, at det ikke kan udelukkes, at dette stof i fødevarer kan skade menneskers arvemateriale (DNA), hvilket potentielt kan føre til kræft. Der er også indikationer på, at det kan forårsage inflammation og påvirke nervesystemet. Disse skadevirkninger stadig er dog usikre.

Potentielle skadevirkninger og usikkerhed

Da vi endnu ikke ved nok om titaniumdioxids evne til at lagre sig i  kroppen, er det svært at fastsætte en sikker grænseværdi for dets brug i fødevarer. Derfor er det en god idé helt at undgå produkter, der indeholder dette stof. Generelt er det vores anbefaling, at du begrænser dit indtag af kemi og anvender produkter, som er Svanemærket, til personlig pleje.

Hvordan undgår du titaniumdioxid?

Hvis du vil minimere din eksponering for titaniumdioxid, er det vigtigt at være opmærksom på produkternes indholdsdeklarationer.

Når det kommer til tandpasta, er det en god idé at vælge produkter, der er fri for titaniumdioxid. Tjek tandpastaens ingrediensliste for at sikre dig, at den ikke indeholder dette stof. Kig efter navnet ‘titaniumdioxid’ eller E171 på ingredienslisten

Derudover kan du også overveje at vælge læbepomade og andre plejeprodukter uden titaniumdioxid, titanium dioxide (nano) eller CI 77891. Især hvis du bruger dem hyppigt.

Find mere information

Hvis du er tvivl om, om din tandpasta indeholder skadelige stoffer, kan du anvende app’en Kemi-luppen. Her tildeles produkter karaktererne A, B eller C alt efter, hvilke ingredienser de indeholder. Hvis man vælge en tandpasta med karakteren A, er der ingen titaniumdioxid i.  

Du kan også orientere dig i denne artikel fra Tænk, som giver dig en liste over, de tandpastaer der indeholder mindst kemi.

Anbefaling fra os

Hos Lindberg Tandlægeklinik anbefaler vi, at du undgår tandpasta med titaniumdioxid for din sundheds skyld.

Vi anbefaler generelt, at du anvender en fluortandpasta, som er Svanemærket. Husk, at den skal indeholde min 1400 ppm flour for at have en tilstrækkelig virkning.

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at spørge din behandler hos Lindberg Tand for yderligere råd og vejledning.

Tandlæge Jacob Lindberg, Veri Centret Risskov v. Aarhus

Tandlægeklinik i Risskov, Aarhus

Høj kvalitet til fair priser i Risskov

Lindberg Tandlægeklinik er din erfarne og imødekommende tandlæge i Risskov, som gør en dyd ud af at levere tandlægearbejde af meget høj kvalitet. Vi benytter udelukkende danske teknikere og har altid det nyeste og bedste udstyr, så vi sikrer den bedste behandling for vores patienter.

Sparring mellem tandlæge og klinikassistent hos Lindberg Tandlægeklinik i Risskov v. Aarhus
Scroll to Top

AKUT BRUG FOR HJÆLP?

Har du brug for tandlægehjælp, så ring til os. Du kan også booke tid online.

Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes tandlægevagten på.
23 62 02 01.