Service og kvalitet i top

Vores erfarne team sørger for at du får en behagelig, tryg og smertefri paradentosebehandling.

Paradentose (parodontitis)

Der er ingen tvivl om, at paradentose skal behandles, hvis du lider af det. Og det kan vi hos Lindberg Tandlægeklinik  heldigvis hjælpe dig med. Vi er nemlig erfarne tandlæger, og derfor kan vi sikre dig en smertefri behandling – også hvis du bliver ramt af paradentose. 

Faktisk kan du tage det helt roligt, hvis du har brug for paradentosebehandling i Aarhus. Du er nemlig i gode hænder hos Lindberg Tandlægeklinik. Skulle du lide af tandlægeskræk, kan vi også sagtens tage hånd om det og give dig den bedst mulige tandlægeoplevelse, da vi er specialister i at håndtere tandlægeskræk. 

Vil du vide mere om paradentose, hvad sygdommen indebærer og paradentosebehandling, kan du læse mere om det her på siden. Vi glæder os til at se dig i vores klinik i Risskov, Aarhus. 

Paradentose og hvorfor opstår det

Paradentose er en sygdom, som rammer tandens ophængsapparat, dvs. tandkødet og knoglen omkring tanden. Når disse rammes af paradentose, kan tanden blive løs og risikere at falde ud. Men hvorfor får man paradentose? 

Paradentose kan opstå af flere faktorer, men to primære årsager, som også er videnskabeligt bevist, er mundhygiejne og rygning. Det betyder, at du selv kan være med til at reducere risikoen for at udvikle paradentose, hvis du sørger for at holde munden ren med regelmæssig tandbørstning og renhold af mellemrummene samt ved at stoppe med at ryge. 

Paradentose er altså en livsstilssygdom, der opstår på baggrund af netop rygning, dårlig mundhygiejne samt ubehandlet sukkersyge. Nyere undersøgelser viser, at paradentose kan være påvirket af genetik, så det kan være værd at holde øje med, hvis for eksempel dine forældre lider af det. Lige meget hvad er det en livsstilssygdom, og derfor kan man gøre noget ved det og bremse paradentose med den rette behandling. 

Ofte starter paradentose i 40-års alderen, men det forekommer også hos børn og unge. Paradentose smitter ikke, men selvom der ikke er smittefare, kan der være store sociale konsekvenser ved paradentose, da dårlig ånde og manglende tænder kan påvirke ens sociale liv negativt. 

Kontakt din tandlæge ved mistanke om paradentose

Der er en bevist sammenhæng mellem paradentose og udviklingen af følgesygdomme i form af forskellige nyre- og hjerte-kar-sygdomme samt visse gigt-sygdomme. Begyndende paradentose kan ikke mærkes og gør ikke ondt, og derfor er de første tegn på paradentose ofte hævet og følsomt tandkød, der kan begynde at bløde, når man børster tænder. Hvis du besøger vores tandklinik i Aarhus, kan vi måle dine tandkødslommer, og er de dybere end 3 mm., kan vi konstatere, at der er tale om paradentose. 

Er paradentosen mere fremskreden, vil man kunne opleve pus fra tandkødslommerne, mellemrum mellem tænderne, som ikke var der før, og evt. løse tænder. Ved mere fremskreden paradentose kan der være smerte forbundet med sygdommen. Jo før man reagerer på disse symptomer, desto bedre. 

Kontakt din tandlæge hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har begyndende paradentose eller tandkødsbetændelse, så problemerne kan blive taget i opløbet i stedet for at lade det udvikle sig til svær paradentose. Heldigvis vil din tandlæge altid tjekke dine tandkødslommer i forbindelse med et regelmæssigt tandeftersyn, så her er der mulighed for at fange paradentose, inden den bliver fremskreden. 

Få behandlet paradentose hos din tandlæge

Paradentose skal behandles hos tandlægen. Den tabte knogle omkring tænderne kan være svær for kroppen at regenerere, men med den rette behandling kan de fleste tænder reddes, så tanden sætter sig fast igen, og tandkødslommerne forsvinder. Hvis du først har udviklet det, kan paradentose ikke helbredes fuldstændigt, men med den rigtige behandling kan udviklingen begrænses, så det ikke bliver værre. Formålet med at kæmpe mod paradentose er derfor ikke helbredelse, men standsning af sygdommens udvikling, så tænderne ikke bliver løse og ender med at falde ud. 

Der findes forskellige husmorråd til behandling og bekæmpelse af paradentose, herunder hvidløg, saltvand, naturmedicin og kokosolie. Vi anbefaler på det kraftigste at undgå disse hjemmebehandlinger og enhver anden type naturmiddel mod paradentose og i stedet søge professionel behandling hos vores dygtige tandlæger med erfaring med paradentosebehandling i Aarhus. Kun professionel behandling, instruktion og veludført, grundig tandbørstning to gange dagligt samt rygestop virker. 

Vi kan guide dig i den korrekte mundhygiejne, og med professionelle tandrensninger hos os sikrer du, at plak og tandsten i tandkødslommerne fjernes. Dette kan man ikke gøre selv, da man med tandbørstning osv. kun kan nå de synlige dele af tænder og tandkød, mens en paradentose tandrensning hos tandlægen kommer ned i lommerne i tandkødet, hvor plak, bakterier og tandsten ligger og udvikler sig. 

Forskellige typer paradentosebehandling

Hos tandlægen består de fleste behandlinger af dybe tandrensninger og god instruktion i optimal mundhygiejne, så alle bakterier, tandsten og plak fjernes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en lille operation for at forhindre, at paradentosen udvikler sig yderligere og i særlige tilfælde kan du også blive ordineret antibiotika, men hvilken af behandlingerne du skal have, afhænger af din specifikke situation. 

Alt efter hvor fremskreden din paradentose er, kan der være brug for en eller flere nye tænder. Vi har stor erfaring med tandproteser, så dine kunstige tænder kommer til at se helt naturlige ud, uanset om der er tale om en enkelt tand eller alle. Tanderstatning kan også være med faste løsninger, herunder broer eller implantater. En vigtig forudsætning er, at paradentosen er under kontrol inden behandling for tanderstatning, uanset om det er med faste løsninger eller aftalelige løsninger. 

Priser på paradentosebehandling i Aarhus

Vi har stor erfaring med behandling af tandkødsbetændelse og paradentose. Vores klinik ligger i Veri Centeret i Risskov ved Aarhus Nord, og vi gør en stor dyd ud af at byde dig velkommen og skabe en tryg stemning gennem hele forløbet. 

Vi tilbyder professionelle behandlinger til konkurrencedygtige priser, så kontakt os endelig, hvis du har mistanke om begyndende paradentose eller har andre spørgsmål til tandlægebehandlinger eller vores klinik generelt. Vi praktiserer efter de faste priser, der er aftalt med den offentlige sygeforsikring, hvilket betyder, at du er sikret en fair pris, når du bliver behandlet hos os. 

Lindberg Tandlægeklinik behandler paradentose

Ønsker du at vi skal behandle din paradentose, er du mere end velkommen til at bestille tid online eller ringe til os på tlf. 86 21 79 00 for en indledende undersøgelse og efterfølgende behandling. Vi bestræber os altid på at hjælpe dig hurtigst muligt samme dag, hvis du ringer og har akut brug for hjælp. 

Ofte stillede spørgsmål om paradentose

Hvis du vil vide mere om paradentose, eller har nogle spørgsmål til sygdommen, kan du læse med nedenunder. Her svarer vi på nogle af de oftest stillede spørgsmål om paradentose. Du kan også ringe til os, hvis du har flere spørgsmål, eller spørge din tandlæge, næste gang du er til tandeftersyn. 

Paradentose (eller parodontose) er en sygdom i munden, som går ud over tandkødet og knoglen omkring tanden. Det er en betændelsestilstand, som gør tanden løs, så den risikerer at falde ud. Det skyldes, at betændelsen langsomt nedbryder knoglen. Normalt er der tale om en langsom udvikling, men der er også få tilfælde af aggressiv paradentose, hvorfor det er særlig vigtigt at gå jævnligt til tandlæge og holde en god mundhygiejne. 

Paradentose opstår oftest som følge af dårlig mundhygiejne og rygning. Dårlig mundhygiejne betyder tandkødsbetændelse, plak og en masse skadelige bakterier i munden, som kan udvikle sig til paradentose. Rygning kan øge risikoen for at få paradentose, fordi både slimhinder i munden, tænder og tandkød påvirkes, når du ryger. Samtidig kan blandt andet et nedsat immunforsvar, mundtørhed og alder have noget at sige. 

Først og fremmest er jævnlige tandeftersyn og tandrensninger hos tandlægen med til at forebygge paradentose. Her får du fjernet plak og tandsten og pudset tænder, så der ikke samler sig lige så mange bakterier i munden. Derudover skal du selv sørge for at holde en god mundhygiejne ved at børste tænder to gange dagligt, bruge tandtråd og måske supplere med mundskyl en gang imellem. 

Paradentose kan ikke kureres, men det kan behandles, så det ikke bliver så slemt, at du begynder at tabe tænderne. Ved behandling af paradentose fjernes plak og tandsten både ved en almindelig og udvidet tandrensning. Hvis sygdommen er fremskreden, kan du have brug for en lille operation og måske ordinering af antibiotika. Din tandlæge vurderer under et tandeftersyn, hvilken behandling du har brug for. 

I de fleste tilfælde skal paradentose være meget fremskredent, før du begynder at kunne mærke symptomerne. Du vil opleve hævet og løst tandkød, som bløder, når du spiser eller børster tænder. Du kan også opleve permanent dårlig smag i munden og dårlig ånde, hvilket hverken er rart for dig selv eller andre. Husk at gå til tandlæge jævnligt, da disse symptomer først viser sig sent, så tandlægen kan opdage dem tidligere og behandle symptomerne. 

Du kan selv både forebygge og spille en rolle i behandlingen af paradentose. Hvis du ryger, bør du stoppe med det samme, da rygning er en af de store syndere, når det kommer til paradentose. Derudover bør du sørge for en god mundhygiejne. Børst tænderne grundigt to gange om dagen med en mild tandpasta, som er effektiv mod bakterier, og som samtidig booster mundens gode bakterier. Spørg din tandlæge, hvis du er i tvivl om, hvad der er den bedste tandpasta mod paradentose, og hvad du ellers kan gøre for at holde en god mundhygiejne. 

Der er ikke endegyldige beviser på, om paradentose er arveligt, men nyere undersøgelser viser, at det er sandsynligt, at sygdommen er påvirket af genetik. Ved du derfor, at dine forældre har paradentose, er det en god idé at holde ekstra øje med symptomer på paradentose, børste tænder mere grundigt, huske tandtråd og gå jævnligt til tandlæge. 

Paradentose kan ikke helbredes, men den kan behandles og holdes nede. Selvom du selv kan hjælpe til i processen ved at sørge for en god mundhygiejne, er det hos tandlægen, den rigtige paradentosebehandling foregår. Din tandlæge fjerner plak og tandsten, også fra tandkødslommerne, og i slemme tilfælde kan der være tale om en lille operation eller antibiotika. 

Scroll til toppen

AKUT BRUG FOR HJÆLP?

Har du brug for tandlægehjælp, så ring til os. Du kan også booke tid online.

Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes tandlægevagten på.
23 62 02 01.