Rodbehandling i Risskov
Professionel og smertefri
Vores dygtige og erfarne tandlæge udfører rodbehandling i mikroskop trygt og smertefrit.
Rodbehandling
Mange oplever tandlægeskræk i forbindelse med en rodbehandling, men i vores klinik i Risskov, Aarhus, har vi stor fokus på netop dette og sørger for, at du føler dig tryg under hele forløbet. Hos Lindberg Tandlægeklinik sætter vi en ære i først og fremmest gøre det til en god oplevelse for dig at gå til tandlægen. Også selvom du skal have en rodbehandling og måske er nervøs for, om det gør ondt.
For hos Lindberg Tandlægeklinik er vi specialister i smertefri behandlinger, og derfor kan du tage det roligt, når du skal have en rodbehandling hos os. Når rodbehandlingen er overstået, kan du gå fra klinikken glad og tilfreds – helt uden smerter og en god tandlægeoplevelse rigere.
Læs mere om rodbehandling her på siden. Vi gennemgår rodbehandlinger fra A til Z, så du kan blive klogere på, hvordan behandlingen foregår, og hvad du skal være opmærksom på.






Hvad er en rodbehandling?
Rodbehandling er nødvendigt, når et hul er så stort, at det går ind i tandens nerve. Det sker ofte, hvis man ikke har fået behandlet en knækket tand eller et mindre hul. Det giver bakterier fri adgang til tandnerven og skaber betændelse. Betændelsestilstande medfører ind i mellem stærke smerter og gør tanden ekstra følsom over for kulde og varme.
Det kan være svært at lokalisere smerten, der kan føles som om, den kommer fra eks. øret, kæben eller de omkringliggende tænder i stedet. En rodbehandling foregår med bedøvelse, så behandlingen er i 99,9 % af tilfældene fuldstændig smertefri. Da du ikke er i fuld narkose, men blot er lokalbedøvet, vil du stadig være ved bevidsthed og derfor kunne mærke, at der arbejdes i din mund. Det kan føles ubehageligt eller uvant, men gør ikke ondt.
Sådan foregår en rodbehandling
- Når bedøvelsen virker, laver tandlægen hul ind til nerven.
- Man får et lille gummiklæde om tanden, som isolerer den fra spyt og bakterier i mundhulen.
- Rodkanalen, hvor det betændte bindevæv befinder sig, udrenses.
- Rodkanalerne, hvor nervevævet har siddet, renses, så de bliver fri for bakterier og beskadiget nervevæv.
- Herefter laves en rodfyldning, så rodkanalerne lukkes helt tæt.
Det er forskelligt, hvor lang tid en rodbehandling tager. Som oftest kan en rodbehandling færdiggøres på ét besøg, men i enkelte tilfælde strækker en rodbehandling sig over flere besøg hos tandlægen. Rodkanalen lukkes så midlertidigt mellem tandlægebesøgene, før den kan lukkes permanent med en fyldning, når den er færdigrenset.
Det anbefales ofte at få en krone på en rodbehandlet tand bagefter, da den rodbehandlede tand er svækket som følge af udrensningen, hvilket øger risikoen for, at tanden flækker.






Værd at vide efter en rodbehandling
I tiden efter en rodbehandling kan man godt opleve smerter – dog ikke værre end de kan afhjælpes med almindelige smertestillende medicin.
En rodbehandling er som udgangspunkt et forholdsvist enkelt indgreb, men i omkring 15 % af tilfældene kan betændelsen i tandens rod ikke fjernes helt. Over tid kan der udvikles en kronisk betændelsestilstand. En kronisk betændelse gør sjældent ondt, men man kan derimod have symptomer, der oftest beskrives som ”murrende”. Efter en kortere ophelingsperiode, ofte mellem 3-6 mdr., tages kontrol af rodbehandlingen, hvor bl.a. et røntgenbillede bruges til at gøre status på ophelingen, og om der har udviklet sig en kronisk betændelsestilstand.
Den kroniske betændelse kan komme af forskellige årsager, men oftest skyldes det en infektion i de bikanaler, der findes i tandrodens spids. I de enkelte tilfælde hvor dette sker, vil man kunne lave det, der hedder en rodspidsamputation. Et lille indgreb hvor man fjerner nederste del af rodspidsen og dermed de bikanaler, der er skyld i infektionen. I værste fald må tanden fjernes helt.
Det er kun i meget få tilfælde, at penicillin er nødvendigt i forbindelse med en rodbehandling.
Uanset hvad er det vigtigt, at man kontakter tandlægen, hvis man har mere ondt efter rodbehandling, end hvad man kan forvente. De efterfølgende smerter må ikke være stærkere, end de kan klares med smertestillende piller, og efter få dage bør de være væk.
Hvad koster en rodbehandling?
Når man taler om rodbehandling, deler man tænderne op i antal kanaler. Fortænderne har en enkelt kanal, mens en kindtand kan have to, tre eller fire kanaler, alt efter hvor stor den er. Rodbehandlingens pris afhænger bl.a. af, hvor mange kanaler der skal arbejdes med.
På vores klinik i Risskov ved Aarhus har vi stor erfaring med rodbehandlinger og fair priser. Vi benytter os af de nyeste teknikker inden for rodbehandlinger. Vi giver dig en rodbehandling i høj kvalitet og sætter en ære i at skabe en tryg stemning under hele behandlingen.
Det er vigtigt altid at få behandlet en rodbetændelse. Man kan nogle gange opleve smerter i forbindelse med rodbetændelse, men ofte er rodbetændelsen kronisk og mange vil derfor ikke opleve de store smerter. De kroniske betændelser er derfor problematiske, da man som patient kan have en betændelsestilstand, der potentielt kan spredes til resten af kroppen, uden at man er klar over det.
Om der er smerter eller ej, kan bakterierne komme ud i blodbanerne og dermed blive sendt rundt til resten af kroppen. Problemer med tænderne øger risikoen for hjerne- og hjerte-kar-sygdomme, så det er vigtigt altid at reagere på tandpine og andre uregelmæssigheder i tænder og tandkød. Det er også vigtigt, at man får undersøgt gamle rodbehandlinger med et røntgenbillede for at opdage eventuelle kroniske betændelsestilstanden i kæberne.
Husk Danmarks Tilskud
Husk at meddele klinikken om du er medlem af sygeforsikring “danmark”, som giver tilskud til rodbehandling.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de forskellige typer af tandrensninger eller vores priser.
Rodbehandling hos Lindberg Tandlægeklinik
Vi hos Lindberg Tandlægeklinik står klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for en rodbehandling.
Bestil tid til en indledende undersøgelse og derefter en rodbehandling online på vores hjemmeside eller ved at ringe på tlf. 86 21 79 00. Vi ser frem til at hilse på dig i vores klinik og derefter hjælpe dig med en rodbehandling.
Alle patienter modtager en vejledning efter foretaget rodbehandling.
Vejledningen giver svar på hyppigst stillede spørgsmål.
Ofte stillede spørgsmål om rodbehandling
Du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål til behandlingen. Du kan dog også finde svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om tandrensning nedenunder, så du er klar inden din behandling.
Hvad er et tandrensning?
Til en tandrensning får du fjernet plan og tandsten fra tænderne. Det kan ikke fjernes med tandbørstning derhjemme, og derfor er det vigtigt, at du regelmæssigt går til tandlægen og får det fjernet. En tandrensning efterlader dine tænder glatte, rene og fri for tandsten og plak, så du nemmere selv kan gøre dem rent derhjemme. Desuden bliver de pudset til sidst for at reducere misfarvninger.