Rodbehandling i Risskov
Professionel og smertefri
Vores dygtige og erfarne tandlæge udfører rodbehandling i mikroskop trygt og smertefrit.
Rodbehandling
Hos Lindberg Tandlægeklinik sætter vi en ære i først og fremmest gøre det til en god oplevelse for dig at gå til tandlægen. Også selvom du skal have en rodbehandling og måske er nervøs for, om det gør ondt.
Hos os har vi stort fokus på tandlægeskræk, og vi gør vores bedste for, at du føler dig tryg under hele forløbet.
Smertefri behandling
Hos Lindberg Tandlægeklinik er vi specialister i smertefri behandlinger. Når din rodbehandling er overstået, kan du gå fra klinikken glad og tilfreds – helt uden smerter og en god tandlægeoplevelse rigere.
Hvad er en rodbehandling?
Rodbehandling er nødvendigt, når et hul er så stort, at det går ind i tandens nerve. Det sker ofte, hvis man ikke har fået behandlet en knækket tand eller et mindre hul.
Det giver bakterier fri adgang til tandnerven og skaber betændelse. Betændelsestilstande medfører ind i mellem stærke smerter og gør tanden ekstra følsom over for kulde og varme.
Det kan være svært at lokalisere smerten, der kan føles som om, den kommer fra eks. øret, kæben eller de omkringliggende tænder i stedet. En rodbehandling foregår med bedøvelse, så behandlingen er i 99,9 % af tilfældene fuldstændig smertefri.
Da du ikke er i fuld narkose, men blot er lokalbedøvet, vil du stadig være ved bevidsthed og derfor kunne mærke, at der arbejdes i din mund. Det kan føles ubehageligt eller uvant, men gør ikke ondt.
Anonym, 15. August
Connie, 08. August
Tina, 08. August
Anonym, 28. Juni
Katja, 31. Juli
Morten, 04. August
Gaia, 31. Juli
Sådan foregår en rodbehandling
- Når bedøvelsen virker, laver tandlægen hul ind til nerven.
- Man får et lille gummiklæde om tanden, som isolerer den fra spyt og bakterier i mundhulen.
- Rodkanalen, hvor det betændte bindevæv befinder sig, udrenses.
- Rodkanalerne, hvor nervevævet har siddet, renses, så de bliver fri for bakterier og beskadiget nervevæv.
- Herefter laves en rodfyldning, så rodkanalerne lukkes helt tæt.
Det anbefales ofte at få en krone på en rodbehandlet tand bagefter, da den rodbehandlede tand er svækket som følge af udrensningen.
Hvor lang tid tager det?
Som oftest kan en rodbehandling færdiggøres på ét besøg, men i enkelte tilfælde strækker en rodbehandling sig over flere. Rodkanalen lukkes midlertidigt mellem tandlægebesøgene, før den kan lukkes permanent med en fyldning, når den er færdigrenset.
Værd at vide efter en rodbehandling
Efter en rodbehandling kan man opleve visse eftervirkninger, men normalt er smerten ikke mere intens end hvad almindelige smertestillende medicin kan afhjælpe.
Rodbehandling er generelt en relativt enkel procedure. Dog kan omkring 15 % af tilfældene resultere i, at betændelsen i tandens rod ikke fjernes fuldstændigt. Dette kan med tiden udvikle sig til en kronisk betændelsestilstand. Kronisk betændelse forårsager normalt ikke skarp smerte, men man kan opleve symptomer, som ofte beskrives som en “murrende” fornemmelse.
Kontrol efter 3-6 måneder
Efter en kort helingsperiode, typisk mellem 3-6 måneder, anbefales en kontrol af rodbehandlingen, hvor et røntgenbillede bruges til at vurdere helingsprocessen og tilstedeværelsen af kronisk betændelse.
Årsagen til kronisk betændelse kan variere, men det skyldes oftest en infektion i de små kanaler i tandrodens spids. I disse tilfælde udføres ofte en rodspidsamputation, en lille procedure hvor den nederste del af rodspidsen fjernes sammen med de inficerede kanaler. I sjældne tilfælde kan det kræve fjernelse af tanden.
Uanset årsagen er det vigtigt at kontakte tandlægen, hvis smerten efter en rodbehandling er kraftigere end forventet. Efterfølgende smerter bør normalt kunne lindres med smertestillende medicin, og de bør forsvinde inden for få dage.
Prisinformation og tilskud
Når man taler om rodbehandling, deler man tænderne op i antal kanaler. Fortænderne har en enkelt kanal, mens en kindtand kan have to, tre eller fire kanaler, alt efter hvor stor den er. Rodbehandlingens pris afhænger bl.a. af, hvor mange kanaler der skal arbejdes med.
Priser for rodbehandling
- Første kanal: Fra 3.695 kr.
- Efterfølgende kanaler: Fra 390 kr.
- Rodspidsamputation: Fra 3.197 kr.
- Retrograd rodfyldning: Fra 4.795 kr.
Husk Danmarks Tilskud
Husk at meddele klinikken om du er medlem af sygeforsikring “danmark”, som giver tilskud til rodbehandling.
Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de forskellige typer af tandrensninger eller vores priser.
Rodbehandling hos Lindberg Tandlægeklinik
Bestil tid til en indledende undersøgelse og derefter en rodbehandling online på vores hjemmeside eller ved at ringe på tlf. 86 21 79 00. Vi glæder os til at se dig i vores klinik i Veri Centret i Risskov.
Alle patienter modtager en vejledning efter foretaget rodbehandling.
Vejledningen giver svar på hyppigst stillede spørgsmål.
Ofte stillede spørgsmål om rodbehandling
Når du får et hul i en tand, der bliver så stort, at det går ned i nerven, kommer der bakterier ind og giver betændelse i nerven. Når det sker, har du brug for en rodbehandling. Under en rodbehandling udrenses den betændte rodkanal, hvorefter den fyldes igen, så der ikke kan komme nye bakterier ned i nerven og skabe mere betændelse.
Hvad koster en rodbehandling af en tand?
Rodbehandlingspriser afhænger af, hvor mange kanaler der skal behandles, og om der f.eks. er behov for en rodspidsamputation eller en retrograd rodfyldning. Priserne starter på 3695 kroner for én kanal. Det afhænger dog også af, om du er medlem af Sygeforsikringen "danmark", som giver rabat på din rodbehandling.
Hvor lang tid tager en rodbehandling?
En typisk rodbehandling tager mellem 30 og 60 minutter, alt efter hvor mange kanaler der er tale om, og om der kommer komplikationer, eller det ikke er muligt at færdiggøre behandlingen under første aftale. Derfor kan det være nødvendigt at fortsætte behandlingen på et senere tidspunkt, hvor der også fastsættes 30-60 minutter.
Hvordan foregår en rodbehandling?
Du lokalbedøves inden en rodbehandling, hvorefter tandlægen borer hul i tanden ind til nerven og isolerer tanden fra spyt og bakterier med et lille gummiklæde. Herefter renses rodkanalen med det betændte bindevæv, som til sidst fyldes, så rodkanalerne lukkes helt tæt.
Hvor længe gør en rodbehandling ondt?
Det er normalt at have smerter efter rodbehandling. Du kan opleve smerter i 1-2 dage efter behandlingen, og du skal holde øje med, om smerten bliver stærkere eller langsomt forsvinder. Smerterne skal kunne tages med smertestillende piller. Hvis du har mere ondt, end almindelig smertestillende ikke kan tage det, skal du kontakte din tandlæge – og det skal du også, hvis smerten er tiltagende.
Hvornår må man spise efter rodbehandling?
Ligesom andre større behandlinger hos tandlægen skal du huske at vente på, at bedøvelsen aftager, før du spiser og drikker. Det skyldes blandt andet, at du kan komme til at tygge dig selv i kinden, fordi du ikke kan mærke noget – det kan tage 1-2 timer, før bedøvelsen er aftaget helt. Det er også en god idé at holde dig til bløde eller flydende madvarer i noget tid, da det kan gøre skade at tygge i hårde madvarer efter en rodbehandling.