Tryghed og kvalitet

Vores erfarne tandlæger sørger for at du trygt og smertefrit får en ny tandkrone.

Tandkroner

Hos Lindberg Tandlægeklinik er det vores fornemste opgave at sørge for, at du som patient føler dig tryg og veltilpas i tandlægestolen. Og det er uanset, om du skal have sat en tandkrone på en beskadiget tand eller er inde til et regelmæssigt tandeftersyn. Under hele dit besøg vil vores erfarne og dygtige tandlæger sikre dig tandlægearbejde i høj kvalitet.

Skal du have en tandkrone, der passer perfekt rent farvemæssigt til dine resterende tænder og samtidig er holdbar i mange år frem, er det alfa og omega, at der står et hold af dygtige specialister bag. Det er naturligvis tilfældet hos Lindberg Tandlægeklinik i Risskov, Aarhus, og derfor kan du trygt vælge os som din tandlæge.

Kort om tandkroner

En tandkrone kan sammenlignes med en hjelm, der sættes uden på en beskadiget tand. Den forstærker tanden, så den ikke knækker og laves i samme farve som de resterende tænder, så den ikke skiller sig ud. Førhen lavede man for det meste guldkroner, hvilket var meget synligt i munden efterfølgende. I dag er det typisk en metal-keramisk eller fuldkeramisk krone, du får på en beskadiget tand, og den udvikling gør, at det nu nærmest er umuligt at se, at det ikke er den oprindelige tand – naturligvis hvis man får udført behandlingen af dygtige tandlæger og tandteknikere.

Tandkroner bruges oftest på tænder, som er meget ødelagte.
Det kan blandt andet være på grund af:

  • At tanden er knækket eller har store revner
  • At der er store huller i tanden
  • At der er store, dårlige fyldninger fra tidligere
  • At tanden er svag efter en rodbehandling
  • Kosmetiske grunde

Få en tandkrone hos tandlægen

Tandkroner sættes udenpå og cementeres fast på den eksisterende tand – eller det der er tilbage af den. Derfor udformes hver enkelt tandkrone specifikt til den enkelte patient. Den skal omslutte den eksisterende tand præcist, så den skal naturligvis tilpasses ned til mindste detalje.

Der findes forskellige typer tandkroner. Guldkroner er den ældste type, som man ikke bruger så meget i dag, fordi den ikke ligner en rigtig tand. Efter guldkronen kom de metal-keramiske kroner, der består af en indre del af metal, hvor et ydre lag af porcelæn er brændt på. Det kombinerer metallets styrke –  ligesom med guldkroner – og det mere tandlignende porcelæn.

Senere opfandt man de fuldkeramisk kroner fordi man oplevede problemer med de metal-keramiske typer, hvor porcelænet kunne risikere at knække af. De fuldkeramiske kroner er både stærke og langtidsholdbare med en lille risiko for fraktur – og så ligner de endda rigtige tænder.

Keramik er et meget holdbart materiale og er derfor også dyrere end alternativet: plastik. En plastfyldning er en billigere løsning, som er god i mange tilfælde, men som ikke er lige så robust. Mange gange vil det være dyrere på den lange bane at reparere meget ødelagte tænder med plastik, da det ofte går i stykker og derfor skal repareres igen og igen. En kronebehandling koster mere på den korte bane, men er langt billigere på sigt.

Din tandlæge kan forklare dig om fordele og ulemper ved de forskellige typer tandkroner, så du er sikker på at få den rette løsning – både i forhold til dine tænder og din økonomi.

Sådan laves tandkroner

Tandlægen starter med at slibe din tand til – også kaldet en præparation, før der tages et aftryk, som kronen fremstilles ud fra. Aftrykket sikrer, at kronen passer præcist på din tand, så der ikke kan komme bakterier indimellem, og så du ikke efterfølgende kan mærke, at du har en krone i stedet for din naturlige tand.

Indtil kronen er færdig, vil det i nogle tilfælde nære nødvendigt at lave en midlertidig krone i plastik – et såkaldt provisorium.

På klinikken laver vi ikke silikoneaftryk med silikonemasse i munden, hvilket mange finder ubehageligt. Vi tager vores aftryk med en 3D-scanner. Det er langt rarere for dig som patient og mere præcist.

Ud fra aftrykket fremstilles en digital model af tanden, som efterfølgende bliver fræset ud i keramik. Kronen testes herefter i din mund og bliver eventuelt tilrettet i højden. Herefter sættes kronen permanent fast i munden, og du har nu en ny og fuldt funktionsdygtig tand, som falder helt i et med dine øvrige, naturlige tænder.

Holdbarhed og hygiejne

Det vage, men mest korrekte svar ift. hvor længe metal-keramiske tandkroner porcelænskroner holder, er, at det er meget forskelligt. Langt de fleste holder over 20 år, men hvis du f.eks. skærer tænder, når du sover, slides kronen hurtigere, hvilket forkorter levetiden.

Du kan selv øge holdbarheden ved at sørge for en god mundhygiejne. Kroner skal passes ligesom naturlige tænder. Det vil sige tandbørstning to gange dagligt og grundig brug af tandtråd. Når det kommer til holdbarheden af det kosmetiske udtryk, har du stadig mulighed for tandblegninger, når du vælger porcelænskroner. Man kan dog ikke blege kronerne, men hvis dine egne tænder er blevet mørkere end kronen, kan en tandblegning være en måde at udligne forskellen på.

Der er forskel på holdbarheden på de to typer tandkroner. Ved porcelænskroner er der en lille risiko for, at der kan komme små brud på porcelænet. Såfremt brudfladerne er små, kan de afglattes ved et besøg på klinikken. Er der tale om større brud, skal kronen laves om. Med metal-keramiske tandkroner er der desuden en risiko for, at den sammensvejsede tand skiller sig ad, så keramikdelen falder af metaldelen.

Priser og rabat på kroner

Der er forskellige priser på tandkroner, alt efter hvor æstetisk flotte de skal være. Fortænder kræver bedre æstetik end kindtandskroner, da de er mere synlige i munden. Derfor er prisen på fortandskroner højere end kindtandskroner. På vores klinik i Aarhus er du dog sikret en fair pris og kroner i topkvalitet – altid produceret af de dygtigste danske teknikere.

Du har desuden mulighed for at få forskellige tilskud og rabatter, f.eks. hvis du er studerende eller medlem af Sygeforsikringen ”danmark”. Sygeforsikringen ”danmark” erstatter 50 % af egenudgiften til en krone, dog med maksbeløb, der afhænger af, hvilken gruppe du er medlem af, samt hvor længe du har været meldt ind.

Du er altid velkommen til at få et tilbud på en eller flere kroner hos os. Ring til os på 86 21 79 00 eller book en undersøgelse online.

Få garanti på din tandkrone

Ud over gode priser yder vi også brud garanti på vores forskellige typer tandkroner. Garantien gælder 5 år. Garantien dækker ikke, hvis der er tale om f.eks. manglende renholdelse, medicinsk behandling, ulykker og andre udefrakommende faktorer, som ikke har noget med tandlægens arbejde at gøre.

Husk Danmarks Tilskud

Husk at meddele klinikken om du er medlem af sygeforsikring “danmark”, som giver tilskud til tandrensning.  

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de forskellige typer af tandrensninger eller vores priser. 

Få lavet en tandkrone hos Lindberg Tandlægeklinik i Aarhus

Er du interesseret i at få en tandkronebehandling hos os, er du ikke langt fra målet. Bestil tid online eller giv os et kald på tlf. 86 21 79 00, så du kan få en tandkrone i høj kvalitet. Har du akut brug for hjælp, bestræber vi os altid på at hjælpe dig hurtigst muligt samme dag, som du kontakter os.

Ofte stillede spørgsmål om tandkroner

Læs meget mere om tandkroner her på siden, så du kan blive klogere på håndværket, og hvad en tandkrone egentlig består af.

En tandkrone er den yderste del af en tand, som kan erstattes af en kunstig krone, hvis den bliver beskadiget. Kronen omslutter hele tanden, og i dag er det muligt at lave kroner, der ligner naturlige tænder med fuldkeramiske porcelænskroner. Du kan få brug for at få forstærket din tand med en tandkrone, hvis du for eksempel har knækket en tand, fået store huller eller har fået en svag tand efter en rodbehandling.

Zirkon (zircon) eller zirkonium (zirconium) er fuldkeramiske tandkroner – porcelænskroner – som er den nyeste form for krone. Zirkoner er holdbare, indeholder ikke nogen former for metal, og er den foretrukne type tandkrone i dag.

Prisen på en tandkrone varierer, alt efter hvilken tand der er tale om, hvilken kronetype der bruges, og om det er muligt at få rabat på behandlingen. Tandkroner i klasse 2 – kindtænder med standard farve – starter på 5900 kroner, og kroner i klasse 1 – kroner, der er individuelt farvetilpasset til patienten – starter på 8500 kroner.

Hvis en tandkrone ryger af eller bliver løs, er det i mange tilfælde muligt at cementere den fast igen. Det vil sige, at den sættes fast igen med hjælp af cement. I andre tilfælde skal du måske have lavet en ny tandkrone. Kontakt din tandlæge med det samme, der sker noget med kronen, så du kan få vurderet, hvad der videre skal ske.

Det er forskelligt, hvor længe tandkroner holder. Det afhænger blandt andet af, om du vælger en metal-keramisk tandkrone, en guldkrone eller en fuldkeramisk porcelænskrone, og om du passer godt på dem. De fleste holder over 20 år og gennemsnitligt 10-15 år. Hold en god mundhygiejne for at forlænge holdbarheden og prøv at undgå f.eks. at skære tænder, hvilket også forkorter levetiden.

Nogle oplever i sjældne tilfælde, at den behandlede tand er følsom over for varme og kulde, efter den har fået krone på. Det kan naturligvis være ubehageligt, men aftager ofte af sig selv i løbet af de første måneder og kræver typisk ikke yderligere behandling. De første dage efter behandlingen kan du opleve smerter og ubehag, men de bør forsvinde af sig selv. Tag kontakt til din tandlæge, hvis smerterne ikke aftager, men i stedet bliver værre.

Scroll til toppen

AKUT BRUG FOR HJÆLP?

Har du brug for tandlægehjælp, så ring til os. Du kan også booke tid online.

Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes tandlægevagten på.
23 62 02 01.