Tandkroner

Hos Lindberg Tandlægeklinik er det vores fornemste opgave at sørge for, at du som patient føler dig tryg og veltilpas i tandlægestolen. Og det er uanset, om du skal have et tandeftersyn eller have en krone på en beskadiget tand. Under hele dit besøg vil vores erfarne og dygtige tandlæger samt teknikere samtidig sikre dig tandlægearbejde af høj kvalitet.

Skal du have en tandkrone, der passer perfekt rent farvemæssigt til dine resterende tænder og samtidig er holdbar i mange år frem, er det alfa omega, at der står et hold af dygtige specialister bag. Dét er naturligvis tilfældet hos Lindberg Tandlægeklinik, og derfor kan du trygt vælge os som din tandlæge.

Læs meget mere om tandkroner her på siden, så du kan blive klogere på håndværket, og hvad en tandkrone egentlig består af. Vi hos Lindberg Tandlægeklinik ser frem til at møde dig i vores klinik i Risskov, Aarhus.

Hvad er en krone?

En krone kan sammenlignes med en kappe, som sættes uden på en beskadiget tand. Den forstærker tanden, så den ikke knækker og laves i samme farve som de resterende tænder, så den ikke skiller sig ud. Førhen lavede man for det meste guldkroner, hvilket var meget synligt i munden efterfølgende. Med udviklingen af porcelæns- og keramik-kroner er det nu nærmest umuligt at se, at det ikke er den oprindelige tand – naturligvis hvis man får udført behandlingen af dygtige tandlæger og tandteknikkere.

Kroner bruges oftest på tænder, som er meget ødelagte.
Det kan blandt andet være på grund af:

·  Tanden er knækket eller har store revner
·  Der er store huller i tanden
·  Der er store, dårlige fyldninger fra tidligere
·  Tanden er svag efter en rodbehandling
·  Kosmetiske grunde

Kroner i munden

Kroner sættes uden på og cementeres fast på den eksisterende tand – eller det der er tilbage af den. Derfor udformes hver enkelt krone specifikt til den enkelte patient. Den skal omslutte den eksisterende tand præcist, så den skal naturligvis tilpasses ned til mindste detalje.

Keramik er et meget holdbart materiale og er derfor også dyrere end alternativet: plastik. En plastfyldning er en billigere løsning, men er heller ikke lige så robust. Mange gange vil det være dyrere på den lange bane at reparere meget ødelagte tænder med plastik, da det ofte går i stykker og derfor skal repareres igen og igen. En kronebehandling koster mere på den korte bane, men er langt billigere på sigt. Din tandlæge kan forklare dig om fordele og ulemper ved de forskellige typer af kroner, så du er sikker på at få den rette løsning – både i forhold til dine tænder og din økonomi.

Nogle oplever i sjældne tilfælde, at den behandlede tand er følsom over for varme og kulde, efter den har fået krone på. Det kan naturligvis være ubehageligt, men aftager ofte af sig selv i løbet af de første måneder og kræver typisk ikke yderligere behandling.

I forbindelse med tandblegninger er porcelænskroner ikke en hindring. Man kan dog ikke lave blegning af kronerne, men hvis dine egne tænder er blevet mørkere end kronen, kan en tandblegning være en måde at udligne forskellen på.

Hvordan laves en krone?

Tandlægen starter med at slibe din tand til, før der tages et aftryk, som kronen fremstilles ud fra. Aftrykket sikrer, at kronen passer præcist på din tand, så der ikke kan komme bakterier indimellem, og så du ikke efterfølgende kan mærke, at du har en krone i stedet for din naturlige tand.

Indtil kronen er færdig, vil det i nogle tilfælde nære nødvendigt at lave en midlertidig krone i plastik – et såkaldt provisorium.

På klinikken laver vi ikke silikoneaftryk med silikonemasse i munden, hvilket mange finder ubehageligt. Vi tager vores aftryk med en 3D-scanner. Det er langt rarere for dig som patient og mere præcist.

Ud fra aftrykket fremstilles en digital model af tanden, som efterfølgende bliver fræset ud i keramik. Kronen testes herefter i din mund og bliver eventuelt tilrettet i højden. Herefter sættes kronen permanent fast i munden, og du har nu en ny og fuldt funktionsdygtig tand, som falder helt i et med dine øvrige, naturlige tænder.

Porcelæns- og keramikkronernes holdbarhed

Det vage, men mest korrekte svar ift. hvor længe porcelænskroner og keramikkroner holder, er, at det er meget forskelligt. Langt de fleste holder over 20 år, men hvis du eks. skærer tænder, når du sover, slides kronen hurtigere, hvilket forkorter levetiden.

Du kan selv øge holdbarheden ved at sørge for en god mundhygiejne. Kroner skal passes ligesom naturlige tænder. Det vil sige tandbørstning to gange dagligt og grundig brug af tandtråd.

Der er forskel på porcelæns- og keramikkroner. Ved porcelænskroner er der en lille risiko for, at der kan komme små brud på porcelænet. Såfremt brudfladerne er små, kan de afglattes ved et besøg på klinikken. Er der tale om større brud, skal kronen omlaves. Porcelænskroner er knap så stærke som keramikkroner, hvilket er årsagen til, at vi hos Lindberg Tandlægeklinik stort set kun fremstiller keramikkroner

Hvad koster porcelænskroner og keramikkroner?

Der er forskellige priser på kroner, alt efter hvor æstetiske flotte de skal være. Fortænder kræver bedre æstetik end kindtandskroner, da de er mere synlige i munden. Derfor er prisen på fortandskroner højere end kindtandskroner. På vores klinik i Aarhus er du dog sikret en fair pris og kroner i topkvalitet – altid produceret af de dygtigste danske teknikkere. Du er altid velkommen til at få et tilbud på en eller flere kroner hos os. Ring til os på 86 21 79 00 eller book en undersøgelse online.

Du har desuden mulighed for at få forskellige tilskud og rabatter, f.eks. hvis du er studerende eller medlem af sygeforsikring ”danmark”. Sygeforsikringen ”danmark” erstatter 50 % af egenudgiften til en krone, dog med maksbeløb, der afhænger af, hvilken gruppe du er medlem af, samt hvor længe du har været meldt ind.

Ud over gode priser yder vi også brud garanti på vores porcelænskroner samt keramikkroner. Garantien gælder 5 år. Garantien dækker ikke, hvis der er tale om eks. manglende renholdelse, medicinsk behandling, ulykker og andre udefrakommende faktorer, som ikke har noget med tandlægens arbejde at gøre.

Husk Danmarks tilskud

Husk at meddele klinikken om du er medlem af sygeforsikring “danmark”, som giver tilskud til kroner.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til de forskellige typer af behandlinger eller vores priser.

Fair priser

Rolige omgivelser

Højeste kvalitet

Få lavet en tandkrone hos Lindberg Tandlægeklinik

Er du interesseret i at få en tandkronebehandling hos os, er du ikke langt fra målet. Bestil tid online eller giv os et kald på tlf. 86 21 79 00, så du kan få en tandkrone af høj kvalitet. Har du akut brug for hjælp, bestræber vi os altid på at hjælpe dig hurtigst muligt samme dag, som du kontakter os.

Scroll til toppen

AKUT BRUG FOR HJÆLP?

Har du brug for tandlægehjælp, så ring til os. Du kan også booke tid online.

Udenfor klinikkens åbningstid kontaktes tandlægevagten på.
40515162.