En lille tablet med et stort potentiale
Hos Lindberg Tand er vi altid på udkig efter nye, innovative løsninger inden for tandsundhed. Derfor har vi selvfølgelig også fulgt spændt med i historien om den nye danske sugetablet. Et lille (potentielt) vidunder, som har tiltrukket sig opmærksomhed ved at love at reducere antallet af huller i tænderne markant. Hos Lindberg Tandlægeklinik følger vi naturligvis med i denne udvikling, og vi håber, at denne sugetablet kan leve op til forventningerne.
I indlægget her kan du læse, hvad vi ved om sugetabletten indtil videre og hvilke potentialer, der ligger i den.
Naturlige Ingredienser: Arginin og Mælkesyrebakterier
Denne sugetablet kombinerer to naturlige ingredienser: arginin, der findes i vores spyt, og mælkesyrebakterier. Arginin ændrer pH-værdien i munden, og mælkesyrebakterier bekæmper de dårlige bakterier. Dette forhindrer de sure forhold, som skaber huller i tænderne.
I en undersøgelse blev det observeret, at børn, der fik denne tablet, havde 82 procent færre huller og fyldninger.
Testen og resultaterne
Tabletten blev testet på 350 børn i alderen 5 til 9 år. En gruppe fik den nye tablet dagligt, mens den anden gruppe fik en placebotablet uden arginin og mælkesyrebakterier. Efter 10 til 12 måneder blev børnenes tænder undersøgt, og resultaterne viste en bemærkelsesværdig reduktion i antallet af huller hos dem, der havde fået den rigtige tablet.
Tandbørsten er stadig dit vigtigste værktøj
De tandlæger, der er involveret i udviklingen, understreger, at sugetabletten ikke erstatter den gode, gamle tandbørste og fluortandpasta. Disse er stadig de bedste redskaber til at opretholde en sund mundhygiejne. Sugetabletten kan dog være et nyttig supplement, især i områder, hvor adgangen til tandlægehjælp er begrænset.
Derudover vil sugetabletten kunne anvendes af personer, som pga. motoriske vanskeligheder har svært ved at klare en almindelig tandbørstning. Det kan eksempelvis være mennesker med fysiske handicap eller ældre på plejehjem.
Huller i tænderne er en stor global sundhedsudfordring.
Camilla Juhl Pørksen, tandlæge og ph.d. fra Odontologisk Institut på Københavns Universitet og førsteforfatter på studiet, påpeger, at huller i tænderne udgør en betydelig global sundhedsudfordring. Mens vi i nogle lande måske ikke er så opmærksomme på problemet, er caries den mest udbredte ikke-smitsomme sygdom i mange andre dele af verden.
“Vi tænker ikke så meget over det, for vi er et af de lande med den bedste tandsundhed. Men i udlandet er huller i tænderne den mest udbredte ikke-smitsomme sygdom. Hvis vi kan finde et lille redskab, der kan gå ind og understøtte tandbørstningen med flouridtandpasta, så er det jo rigtig godt,” siger hun.
Dette underbygger behovet for innovative tilgange til at bekæmpe huller og forbedre mundhygiejne globalt.
Er sugetabletten virkelig svaret?
Selvom resultaterne er lovende, er det ikke alle, der er overbeviste om sugetablettens effektivitet. Nogle forskere mener, at det stadig er for tidligt at drage konklusioner og påpeger, at studiet havde visse metodemæssige udfordringer. Fx har der ikke været en testgruppe, som hverken har fået placebotabletter eller den rigtige sugetablet. Det er derfor for tidligt at konkludere noget endeligt, om sugetablettens virkning
Afsluttende kommentar
Mens sugetabletten stadig er i et tidligt udviklingsstadium, håber vi at den med tiden kan blive et nyttigt supplement til tandbørsterutinen. Indtil videre er tandbørsten dog stadig dit bedste forsvar mod tandproblemer. Hvis du børster dine tænder grundigt med flourtandpasta to gange dagligt, og begrænser dit daglige sukkerindtag, så er det også muligt at holde tænderne fri for caries. Derudover er det selvfølgelig vigtigt, at du regelmæssigt for efterset dine tænder til et tandeftersyn.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst passer på din egen tandsundhed, er du altid velkommen til at kontakte os hos Lindberg tandlægeklinik.