Tandkroner

Hvad er en krone?

En krone kan sammenlignes med en kappe, som sættes uden på en beskadiget tand. Den forstærker tanden, så den ikke knækker og laves i samme farve som de resterende tænder, så den ikke skiller sig ud. Førhen lavede man for det meste guldkroner, hvilket var meget synligt i munden efterfølgende. Med udviklingen af porcelæns- og keramik-kroner er det nu nærmest umuligt at se, at det ikke er den oprindelige tand.

Kroner bruges oftest på tænder, som er meget ødelagte. Det kan være på grund af:

  • Tanden er knækket eller har store revner.
  • Der er store huller i tanden.
  • Der er store dårlige fyldninger fra tidligere.
  • Tanden er svag efter en rodbehandling.

Kroner sættes uden på og cementeres fast på den eksisterende tand – eller det der er tilbage af den – så derfor udformes hver enkelt krone specifikt til den enkelte patient. Den skal omslutte den eksisterende tand præcist, så den skal naturligvis tilpasses ned til mindste detalje.

Keramik er et meget holdbart materiale og derfor også dyrere end alternativet: plastik. En plastfyldning er en billigere løsning, men er heller ikke lige så robust. Din tandlæge kan forklare dig om fordele og ulemper ved de forskellige typer af kroner, så du er sikker på at få den rette løsning – både i forhold til dine tænder og din økonomi.

Nogle oplever, at den behandlede tand er meget følsom over for varme og kulde, efter den har fået krone på. Dette kan naturligvis være ubehageligt, men aftager af sig selv i løbet af de første måneder og kræver ikke yderligere behandling.

I forbindelse med tandblegninger er porcelænskroner ikke en hindring. Man kan ikke lave blegning af kronerne, men hvis dine egne tænder er blevet mørkere end kronen, kan en tandblegning være en måde at udligne forskellen på.

Hvordan laves en krone?

Tandlægen starter med at slibe din tand til, før der tages et aftryk, som kronen fremstilles ud fra. Aftrykket sikrer, at kronen passer præcist på din tand, så der ikke kan komme bakterier indimellem, og så du ikke efterfølgende kan mærke, at du har en krone i stedet for din naturlige tand. 

Indtil kronen er færdig, skal din tand beskyttes. Dette gøres med en midlertidig krone i plast eller metal. Plast bruges som regel på de tænder, der er synlige, mens der til de bagerste kindtænder bruges metal.

Ud fra aftrykket fermstilles der først en gipsmodel af tanden, som der efterfølgende kan fremstilles en krone på. Kronen testes herefter i din mund, så den kan blive rettet til i blandt andet højde og farvenuance. Herefter sættes kronen permanent fast på tanden og du har nu en ny, fuldt funktionsdygtig tand, som falder helt i et med dine øvrige, naturlige tænder.

Porcelænskroners holdbarhed

Det vage, men mest korrekte svar i forhold til hvor længe porcelænskroner holder er, at det er meget forskelligt. Langt de fleste holder over 20 år, men hvis du eksempelvis skærer tænder, når du sover, slides kronen hurtigere, hvilket forkorter levetiden.

Du kan selv øge holdbarheden ved at sørge for en god mundhygiejne. Porcelænskroner skal passes ligesom naturlige tænder, det vil sige tandbørstning to gange dagligt og grundig brug af tandtråd.
Der er en risiko for, at der kommer små brud i porcelænet, men dette kan som oftest nemt repareres eller afglattes ved et kort besøg i vores praksis i Aarhus. Risikoen for brud er størst på de porcelænskroner, der sidder på de bagerste kindtænder, da det er her, der er størst tyggetryk og dermed belastning.

Porcelænsfacader på fortænder

Hvis dine fortænder er beskadigede, kan disse laves med en porcelænsfacade. Det er samme princip som porcelænskronerne: der laves en tynd overflade, som limes på den oprindelige tand, så den kommer til at se helt naturlig ud. 

Porcelænet fungerer som den oprindelige emalje og er yderst holdbart ligesom ved kronerne. 

For både facader og kroner gælder det, at de – ligesom emaljen på dine tænder – kan knække ved et uheld. De kan til gengæld også repareres, så du igen kan få et perfekt smil.

Hvad koster porcelænskroner?

Der er forskellige priser på porcelænskroner alt efter hvor stor en tand, de skal sidde på. I vores klinik i Aarhus er du dog sikret en fair pris og kroner i topkvalitet, altid produceret af danske teknikkere.

Du har desuden mulighed for at få forskellige tilskud og rabatter, for eksempel hvis du er studerende eller medlem af sygeforsikring ”danmark”.
Sygeforsikringen ”danmark” erstatter 50% af egenudgiften til en krone, dog med maksbeløb der afhænger af, hvilken gruppe du er medlem af, samt hvor længe du har været meldt ind.

Ud over gode priser yder vi også garanti på vores porcelænskroner. Garantien gælder 5 år. Garantien dækker ikke, hvis der er tale om eksempelvis manglende renholdelse, medicinsk behandling, ulykker og andre udefrakommende faktorer, som ikke har noget med tandlægens arbejde at gøre.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.