Rodbehandling

Hvad er en rodbehandling?

Rodbehandling er nødvendigt, når et hul er så stort, at det går ind i tandens nerve. Det sker ofte, hvis man ikke har fået behandlet en knækket tand eller et mindre hul. Det giver bakterier fri adgang til tandnerven og skaber betændelse. Betændelsestilstande medfører ind i mellem stærke smerter og gør tanden ekstra følsom over for kulde og varme.

Det kan være svært at lokalisere smerten, som kan føles som om, den kommer fra eksempelvis øret, kæben eller de omkringliggende tænder i stedet.
En rodbehandling foregår med bedøvelse, så det i langt de fleste tilfælde er smertefrit. Da du ikke er i fuld narkose, men blot er lokalbedøvet, vil du stadig være ved bevidsthed og derfor kunne mærke, at der arbejdes i din mund. Det kan føles ubehageligt eller uvant, men gør ikke ondt.

Mange oplever tandlægeskræk i forbindelse med en rodbehandling, men i vores klinik i Aarhus har vi stor fokus på netop dette og sørger for, at du føler dig tryg under hele forløbet.

Forløb for rodbehandling af en tand

  • Når bedøvelsen virker, borer tandlægen hul ind til nerven.
  • Man får et lille gummiklæde om tanden som isolerer den fra spyt og bakterier i mundhulen.
  • Nerven fjernes.
  • Rodkanalerne, hvor nervevævet har siddet, renses, så de bliver fri for bakterier og beskadiget nervevæv.
  • Herefter laves en rodfyldning, så rodkanalerne lukkes helt tæt.

Det er forskelligt, hvor lang tid en rodbehandling tager. Som oftest kan en rodbehandling færdiggøres i et besøg, men i enkelte tilfælde strækker en rodbehandling sig over flere besøg hos tandlægen. Rodkanalen lukkes så midlertidigt mellem tandlægebesøgene, før den kan lukkes permanent med en fyldning, når den er færdigrenset.

Det anbefales ofte at få en krone på en rodbehandlet tand bagefter, da de manglende nerver og dermed blodtilførsel gør tanden skrøbelig og øger risikoen for, at den knækker.

Bivirkninger og smerter efter rodbehandling

I tiden efter en rodbehandling kan du godt opleve smerter, dog ikke værre end de kan afhjælpes med almindelige smertestillende piller. Det er en god idé at undgå at spise hårde fødevarer i dagene efter behandlingen, så rodkanalen kan få ro.

En rodbehandling er som udgangspunkt et forholdsvist enkelt indgreb, men i omkring 15% af tilfældene går der betændelse i tanden igen efterfølgende. Det er forskelligt, hvornår dette opstår, så nogle vil opleve, at de pludselig får betændelse i en gammel rodbehandling relativt længe efter, tanden er blevet behandlet.

Dette kan komme af forskellige årsager, men oftest skyldes det en infektion i de bikanaler, der findes i tandrodens spids. I de enkelte tilfælde hvor dette sker, vil man kunne lave det der hedder en rodspidsamputation. Et lille indgreb hvor man fjerner nederste del af rodspidsen, og dermed de bikanaler der er skyld i infektionen.

Det er kun i meget få tilfælde at penicillin er nødvendigt i forbindelse med en rodbehandling.
Uanset hvad er det vigtigt, at du kontakter tandlægen, hvis du har mere ondt efter rodbehandling, end hvad man kan forvente. De efterfølgende smerter må ikke være mere, end de kan klares med smertestillende piller, og efter få dage bør de være væk.

Hvad koster en rodbehandling?

Når man taler om rodbehandling, deler man tænderne op i antal kanaler. Fortænderne har en enkelt kanal, mens en kindtand kan have to, tre eller fire kanaler, alt efter hvor stor den er. Rodbehandlingens pris afhænger blandt andet af, hvor mange kanaler der skal arbejdes med.

På vores klinik i Risskov ved Aarhus har vi stor erfaring med rodbehandlinger, og vores priser ligger på et niveau, hvor alle kan være med. Vi benytter os af de nyeste teknikker inden for rodbehandlinger og med en helt ny klinik fra 2019, har vi det nyeste udstyr på markedet. Vi giver dig en billig rodbehandling i høj kvalitet – og sætter en ære i at skabe en tryg stemning under behandlingen.
Selvom de færreste er glade for at lægge penge ved tandlægen, skal man altid få behandlet rodbetændelse.

Hvis der er betændelse i en tand, vil man først og fremmest opleve stor smerte, men bakterierne kan også komme ud i blodbanerne, og dermed blive sendt rundt til resten af kroppen. Problemer med tænderne øger risikoen for hjerne- og hjerte-kar-sygdomme, så det er vigtigt altid at reagere på tandpine og andre uregelmæssigheder i tænder og tandkød.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.