Plastfyldning

Hvad er plastfyldninger?

Hvis man har revner eller huller i tænderne, fyldes disse med plastfyldninger. Plast er et nyere materiale, der erstatter sølv, som man har brugt til tandfyldninger førhen. De tidligere sølvfyldninger indeholder amalgam, som består af en vis mængde kviksølv og tungmetaller. Det er i dag så lille en mængde, at det ikke skader dig, men det er stadig bedst at undgå det helt. Amalgam trækker sig sammen og udvider sig i takt med temperaturændringer i munden, hvilket belaster emaljen, så tanden til sidst risikerer at knække.

Det er ikke længere tilladt at lave sølvfyldninger i tilfælde, hvor det kan klares med en plastfyldning. Dette skyldes blandt andet, at de moderne plastfyldninger har mange fordele.

Den største behandlingsmæssige fordel ved plastikfyldningerne er, at plasten binder sig til tanden, så det kun er nødvendigt at bore den syge del af tanden væk. Den limende effekt fra plasten er desuden med til at reducere risikoen for revner i den behandlede tand. Derfor kan det ofte være en fordel at skifte de gamle sølvfyldninger, hvor man begynder at se små revner, til en plastfyldning. Herved undgår man at revnerne bliver større og at tanden i sidste ende kan knække.
På den kosmetiske side er der også fordele. Plastfyldninger har næsten samme farve som dine tænder og er derfor meget mindre synlige end de gammeldags plomber og amalgamfyldninger.

Desuden er materialet i plasten bedre for miljøet. Som nævn indeholder sølvfyldningerne blandt andet kviksølv, som er skadelig for miljøet. Materialet til plastfyldninger er udviklet, så det har længst mulig holdbarhed og skader miljøet mindst muligt.

Derudover har de senere års udvikling sikret, at der er lavere risiko for allergi, da der med tiden er udviklet plastblandinger, der giver de bedste resultater – både behandlingsmæssigt, miljømæssigt og for dig som patient.


En plastfyldnings holdbarhed varierer meget og afhænger primært af, hvordan du passer den. Du kan forlænge din fyldnings holdbarhed ved at sørge for en god mundhygiejne, herunder regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd. Hvis du skærer tænder, slides fyldninger hurtigere.

Hvordan foregår en plastfyldning?

Tandlægen starter med at rense overfladen på den tand, der skal have en fyldning. En plastfyldnings holdbarhed forbedres hvis tandens overflade er helt ren inden plastfyldningen laves. Når overfladen er klar, renses den og der påføres en plastlim, som plastfyldningen kan binde sig til.

Herefter påføres første lag plast, som belyses med UV-lys for at igangsætte en kemisk reaktion, der hærder plasten i fyldningen. Efterfølgende tilføjes flere lag på samme måde. Antallet af lag afhænger af, hvor stort hullet i tanden er.

Afslutningsvis tjekkes det, om fyldningen er for høj, og hvis den er, tilpasses den med en boring, også kaldet polering.

Få nogle af de bedste priser på plastfyldninger i Aarhus

Prisen på en plastfyldning afhænger af, hvor stor den skal være, og om du skal bedøves. Uanset hvilken situation du er i, garanterer vi, at vi er blandt de billigste tandlæger i Aarhus, så du kan nøjes med at koncentrere dig om din tandsundhed og ikke skal bekymre dig om økonomien.

Priserne starter fra omkring 400,- kr. og vi har flere forskellige muligheder for tilskud og rabatter, eksempelvis hvis du er pensionist eller studerende.
Vi ved, mange har det svært med at gå til tandlæge, så i indretningen af vores klinik har vi lagt stor vægt på at gøre lokalerne indbydende, så den traditionelle, sterile stemning er fjernet.

Det er ikke nødvendigvis en fornøjelse at gå til tandlæge, men det skal bestemt ikke være angstfyldt. Vi har stor erfaring med tandlægeskræk og sætter gerne ekstra tid af, så behandlingen kan foregå på dine præmisser.

Smerter ved plastfyldninger

Som udgangspunkt er det helt smertefrit at få lavet en plastfyldning. Der kan være smerter forbundet med boringen i tanden forud for fyldningen, men disse kan fjernes med lokalbedøvelse, således at det er 100% smertefrit. 

Man kan godt opleve lidt ømhed, når bedøvelsen fortager sig, men generelt er det en relativt fredelig tandbehandling.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.