Paradentose

Hvad er paradentose og hvorfor opstår det?

Paradentose er en sygdom som rammer tandens ophængsapparat, dvs. tandkødet og knoglen omkring tanden. Når disse rammes kan tanden blive løs og risikere at falde ud. Paradentose kan komme pga. flere faktorer, men to primære årsager til udvikling af paradentose, som også er videnskabeligt bevidst, er mundhygiejne og rygning. Det betyder, at du selv kan være med til at reducerer risikoen for at udvikle paradentose, hvis du sørger for at holde munden ren med regelmæssig tandbørstning og renhold af mellemrummende, samt ved at stoppe med at ryge.

Ofte starter paradentose i 40-års alderen, men det forekommer også hos børn og unge. Paradentose smitter ikke, men selvom der ikke er smittefare, kan der være store sociale konsekvenser ved paradentose, da dårlig ånde og manglende tænder kan påvirke ens sociale liv negativt.

Desuden er der bevist en sammenhæng mellem aggressiv paradentose og udviklingen af følgesygdomme i form af forskellige nyre- og hjerte-kar-sygdomme.
Begyndende paradentose kan ikke mærkes og gør ikke ondt, derfor er de første tegn på paradentose ofte hævet og følsomt tandkød, der kan begynde at bløde, når du børster tænder. Hvis du besøger vores tandklinik i Aarhus, kan vi måle dine tandkødslommer, og er de dybere end 3 mm. er der tale om paradentose.

Er paradentosen mere fremskreden, vil man kunne opleve pus fra tandkødslommerne, mellemrum mellem tænderne, som ikke var der før, og evt. løse tænder. Ved mere fremskreden paradentose kan der være smerte forbundet med sygdommen og man oplever desuden dårlig ånde.

Jo før du reagerer på symptomer ovenstående, jo bedre. Kontakt tandlægen hvis du er i tvivl om, om du har begyndende paradentose eller tandkødsbetændelse, så problemerne kan blive taget i opløbet i stedet for at udvikle sig til aggressiv paradentose. Tandlægen vil også altid tjekke dine tandkødslommer i forbindelse med et regelmæssigt eftersyn.

Kan paradentose helbredes?

Paradentose skal behandles hos tandlægen. Hvis du først har udviklet det, kan paradentose ikke helbredes fuldstændigt, men med den rigtige behandling, kan udviklingen begrænses, så det ikke bliver værre. Formålet med at kæmpe mod paradentose er derfor ikke helbredelse, men standsning af sygdommens udvikling, så tænderne ikke bliver løse og ender med at falde ud.
Der findes forskellige husmorråd til behandling og bekæmpelse af paradentose, herunder hvidløg, saltvand, naturmedicin og kokosolie.

Vi anbefaler på det kraftigste at undgå disse hjemmebehandlinger og i stedet søge professionel behandling hos vores dygtige tandlæger i Aarhus. Naturmiddel og generelle husmorråd har tit forskellige bivirkninger og konsekvenser, som man ikke tager med i sine overvejelser, før man kaster sig ud i det.

Vi kan guide dig i den korrekte mundhygiejne og med professionelle tandrensninger hos os, sikrer du, at plak og tandsten i tandkødslommerne fjernes. Dette kan man ikke gøre selv, da man med tandbørstning osv. kun kan nå de synlige dele af tænder og tandkød, mens en paradentose tandrensning hos tandlægen kommer ned i lommerne i tandkødet, hvor plak, bakterier og tandsten ligger og udvikler sig.

Der er dog flere ting, du selv kan gøre, for at mindske risikoen for, at paradentosen udvikler sig yderligere:

  • Børst tænder to gange om dagen.
  • Brug tandtråd eller mellemrumsbørster dagligt.
  • Brug mundskyl jævnligt.
  • Stop med at ryge, hvis du er ryger – og lad være med at begynde, hvis du ikke er.
  • Hold øje med hævet og følsomt tandkød.
  • Husk de regelmæssige tandeftersyn hos din tandlæge – det er billigere og meget mindre smertefuldt i forhold til, hvis du udvikler og skal have behandlet paradentose.

Hvordan behandles paradentose?

Hos tandlægen består de fleste behandlinger af dybe tandrensninger og god instruktion i optimal mundhygiejne, så alle bakterier, tandsten og plak fjernes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en operation for at forhindre, at paradentosen udvikler sig yderligere og i særlige tilfælde kan du også blive ordineret antibiotika, men hvilken af behandlingerne du skal have, afhænger af din specifikke situation.

Alt efter hvor fremskreden din paradentose er, kan der være brug for en eller flere nye tænder. Vi har stor erfaring med tandproteser, så dine kunstige tænder kommer til at se helt naturlige ud, uanset om der er tale om en enkelt tand eller alle.

Paradentosebehandling i Aarhus

Vi har stor erfaring med behandling af tandkødsbetændelse og paradentose. Vores klinik ligger i Veri Centeret i Risskov ved Aarhus Nord, og vi gør en stor dyd ud af at byde dig velkommen og skabe en tryg stemning gennem hele forløbet.

Vi tilbyder professionelle behandlinger til konkurrencedygtige priser, så kontakt os endelig, hvis du har mistanke om begyndende paradentose eller har andre spørgsmål til tandlægebehandlinger eller vores klinik generelt. Vi praktiserer efter de faste priser, der er aftalt med den offentlige sygeforsikring, hvilket betyder, at du er sikret en fair pris, når du bliver behandlet hos os.

Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.